Jouw weegangst is een symptoom van een onderliggend probleem
- Mitchell Smit
- 28 apr
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 dag geleden
Zwetende handjes, hoofdpijn of last van hyperventilatie bij de gedachte om op de weegschaal te gaan staan? Voor veel mensen klinkt dat misschien wat overdreven, maar toen ik in 2021 begon als coach, werd ik al snel geconfronteerd met dit soort heftige reacties zodra het onderwerp āwegenā ter sprake kwam.
Voor mij voelden deze reacties als een symptoom van een groter, onderliggend probleem. En juist daarom wilde ik er meer over leren ā niet omdat ik per se wil dat je jezelf weegt, maar omdat ik ervan overtuigd ben dat dit onderliggende probleem het moeilijker maakt om af te vallen of op gewicht te blijven.
Wat is weegangst?
Weegangst is het ervaren van stress of angst bij de gedachte aan de weegschaal. Als je veel waarde hecht aan je gewicht, kan dat moment aanvoelen als een keiharde realiteitscheck ā zeker als je die ārealiteitā al een tijdje probeert te vermijden.
Het is een beetje de āzolang ik mijn gewicht niet weet, hoef ik er niks van te vindenā-mentaliteit. Alleen al de gedachte aan die confrontatie kan leiden tot paniek, twijfel of vermijding.
Het voordeel van weegangst
Voor wie mij niet goed kent: ik ben over het algemeen een vrij positief persoon. Ik probeer graag een voordeel te halen uit een nadeel. En ook bij weegangst zie ik een waardevol signaal.
Weegangst is vaak namelijk een indicatie van een dieper, belangrijker probleem. Een probleem dat ā als je het oplost of aanpakt ā niet alleen je angst voor de weegschaal vermindert, maar je ook helpt om beter voor jezelf te zorgen. Ik vermoed dat er twee grote oorzaken zijn van weegangst, en hieronder geef ik tips om daar iets mee te doen.
Oorzaak 1: Gebrek aan vertrouwen in je eigen kunnen
Voor veel mensen voelt wegen als een confrontatie. Zeker als je veel waarde hecht aan het getal op de weegschaal. Zoān confrontatie wordt een stuk minder spannend als je vertrouwen hebt in je eigen vermogen om met de uitkomst om te gaan.
Stel je voor: je moet in discussie met iemand die twee koppen groter is Ʃn agressief. De kans dat jij denkt te winnen, voelt dan... klein.Voor mensen met negatieve ervaringen rondom afvallen voelt op de weegschaal staan precies zo: alsof je een gevecht aangaat waarvan je bij voorbaat weet dat je gaat verliezen.
Meer vertrouwen in je eigen kunnen maakt het cijfer op de weegschaal dus een stuk minder eng. Maar hoe bouw je dat vertrouwen op?
In ieder geval niet (alleen) door tegen jezelf te zeggen dat je meer zelfvertrouwen moet hebben. Zelfvertrouwen groeit vooral door dingen aan jezelf te bewijzen. Dat doe je door doelen te stellen ā en die daadwerkelijk te behalen.
Tips:
Kies realistische doelen die voor jou op dit moment uitdagend zijn.
Zorg voor een mix van korte- en langetermijndoelen. Zo ervaar je sneller succes Ʃn bouw je vertrouwen voor de toekomst.
En ja: je zult af en toe falen. Maar juist het vermogen om na een mislukte poging opnieuw te beginnen, is misschien wel de grootste bouwsteen van zelfvertrouwen.
Laat dat laatste dus ook een doel zijn:Ā mislukt? Pak het gewoon weer op šŖ
Oorzaak 2: Je vindt het moeilijk om het positief te bekijken
Ook ik heb in het verleden moeite gehad met het focussen op het positieve. Iedereen kent periodes waarin dat lastiger gaat ā en dat is helemaal okĆ©.
Inmiddels zie ik mezelf als een optimistisch persoon. Iets wat ik mede van mijn vader heb geleerd: optimisme is als een spier. Het is trainbaar. Hoe vaker je het oefent, hoe beter je erin wordt ā en hoe beter je je voelt.
Oefening: wegen als mentale training
Gebruik jezelf wegen als een oefening in optimisme. Laat jezelf voelen wat je voelt en schrijf dat desnoods op. Probeer daarna ā ongeacht het getal ā bewust een positieve draai te geven aan het moment. Schrijf ook dat op.
Hieronder geef ik een paar scenarioās met mogelijke negatieve gedachten en hoe je die kunt omzetten in iets positiefs. Probeer het eerst zelf. Mocht je inspiratie nodig hebben, lees dan gerust verder.
Scenario 1
Situatie:Je vermoedt dat je te zwaar bent. Je stapt op de weegschaal en ziet dat je inderdaad een (te) hoog gewicht hebt voor jouw lengte. Je voelt je verdrietig en teleurgesteld.
Positieve draai: Je hebt een duidelijk startpunt gevonden om te werken aan je fysieke Ć©n mentale welzijn. Dat is een kans om beter in je vel te gaan zitten en jezelf liefde te geven door goed voor jezelf te zorgen. Veel mensen moeten lang zoeken naar zoān duidelijk signaal. Jij hebt het al.
Scenario 2
Situatie:Je voelt je goed over je lichaam, maar bent bang dat de weegschaal dat niet weerspiegelt. Je stapt erop en weegt een paar kilo meer dan je had gehoopt.
Positieve draai: Blijkbaar heb je niet het āideale gewichtā nodig om je goed te voelen over jezelf. Dat is waardevolle informatie! En mocht je gewicht toch iets boven gezond zitten, dan heb je de mogelijkheid om je nóg beter te gaan voelen.
Scenario 3
Situatie:Je hebt hard gewerkt om meer te eten en hoopt dat je bent aangekomen. Maar de weegschaal laat zien dat je gewicht gelijk is gebleven.
Positieve draai: Aankomen (net als afvallen) kost soms tijd. Mogelijk ben je al op de goede weg en moet je het gewoon iets langer volhouden.
Of:
Je bent niet afgevallen, dus waarschijnlijk zit je al dicht bij de juiste hoeveelheid. Misschien kun je met een kleine aanpassing ā bijvoorbeeld een handje nootjes extra per dag ā wĆ©l aankomen. Je zit er dus al dichtbij!
Tot slot
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Hopelijk geven ze je inspiratie.
Heb je zelf een scenario waarbij je het lastig vindt om er iets positiefs in te zien? Mail dan gerust naar mitchell@pt013.nl. Ik denk graag met je mee!
En onthoud: de weegschaal geeft je alleen een getal. Niet je waarde als mens. Gebruik het als hulpmiddel om goed voor jezelf te zorgen ā niet als maatstaf voor zelfliefde. Streng zijn voor jezelf mag, zolang het maar voortkomt uit zelfliefde.